Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves Látogatóim!

Tudom, hogy a neten rengeteg jobbnál jobb recept van és nem is szeretném felvenni a versenyt ezekkel a receptes blogokkal, csak ajánlani tudom látogatásukat. Viszont én is szívesen főzök és kísérletezek, hogy minél változatosabb és ízletesebb ételeket ehessünk itthon. Sok fogyni vágyó hölgy keres meg - remélem, egyre több úr is jön, mert a túlsúly bizony nekik is éppúgy árt, mint a hölgyeknek - és én szívesen adok receptes könyveket, vagy mondom el legújabb kreációimat. Arra gondoltam, hogy itt néhányat le is írok, így mindig kéznél lesznek.

 A kínai orvoslás szerint a legfontosabb étkezésünk a reggeli, mivel a gyomor meridiánban a legtöbb energia reggel 7-9 óra között kering. További információk a szervek energia maximumáról: www.terapia.eoldal.hu/cikkek/szervora 

Ezt a remek receptet a Mindmegette.hu honlapról vettem.

 

Kolláth reggeli

Hozzávalók:

  • 3-4 dkg búza- vagy rozsliszt (esetleg zabpehely)
  • 1,5 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg idénygyümölcs
  • méz
  • dió vagy mandula
  • citromlé

Elkészítés:

Este 1 deci vízben (nem tejben) 3-4 dkg (3-4 kanálnyi) teljes korpával együtt búza- vagy rozslisztet (esetleg zabpelyhet) beáztatunk. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. (Ennek tulajdonítható a Kolláth-reggeli tápértéke.) Ugyancsak este kevés vízbe áztassunk kb. 1,5 dkg mazsolát vagy más, apróra vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát körtét, esetleg datolyát, stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsük össze, és aprítsunk vagy reszeljünk bele 1 almát (kb. 10 dkg) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adjunk hozzá egy kiskanál mézet, 1 kanál apróra vágott diót vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál citromlevet. Nagyon fontos a liszt és a gyümölcs. A liszt szénhidrátja semlegesíti a gyümölcsben lévő savat.

Megjegyzés:

Ennek a reggelinek igen jótékony hatásai vannak. Csak 1-2-t emelnék ki a sok közül: nincs gyomortúlterhelés, csak legalább 4 órán át jóllakottsági érzet. Méregtelenít. A vér összetétele javul. Nagyon egészséges... És nem utolsó sorban finom is.

 

Mik a speciális reggeli jótékony hatásai?

- Nem terheli túl a gyomrot, csak legalább 4 órán át van jóllakottság érzet.

- Normális testsúlyt biztosít.

- A kövérek fogynak anélkül, hogy éhesek lennének addig, míg jön az ebédidő. A túl soványak pedig híznak és emésztőszerveikben is javulást észlelnek.

- Megszűnik a székrekedés.

- Ez a típusú reggeli méregtelenít, ezért elmúlik a fáradtság.

- Nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség.

- Javul a közérzet, amely a biológiai egyensúlyból következik.

- Nem kívánod többé a kávét, a cigit vagy az alkoholt.

- Nő a koncentrációképességed, mivel az emésztőszerveid nincsenek túlterhelve.

- Javul a véred összetétele, a koleszterinszinted pedig csökken. A jobb vérkeringés megszűnteti a bőrbetegségeket (ekcéma, kelés, pikkelysömör)

- A haj regenerálódik, rugalmassá válik.

 A köröm fényessé válik, nem lesz törékeny.

- A fogaid javulni fognak, az ínysorvadás mértéke csökken.

- A csontvázad megerősödik.

 

 

Én imádom a magyaros ízeket, de mivel nem eszem húst, a felvágottak helyett a vaj és a lekvár kicsit uncsi időnként. Ezért szeretem a pástétomokat. A padlizsán az egyik kedvenc gyümölcs/zöldségem, és tudom, hogy sokfajta padlizsánkrém létezik, íme az enyém, amit az általam valamikor nagyon kedvelt tatárbifsztek mintájára ízesítek.

 

PADLIZSÁNKRÉM:

2 db padlizsánt megszurkálok, majd a sütőben kb. fél óra alatt a rácson megsütöm. Ha jó ráncos akkor jó, meg szoktam nézni, hogy szalad-e bele a kés. Kép

 

Kettévágom, hogy kicsit hűljön (pár perc), lehúzom a héját, beleteszem egy nagyobb tálba és beleteszem a fűszereket:

 

 

nagyon apróra vágott vöröshagyma, 5-6 gerezd zúzott fokhagyma, só, fekete bors, bazsalikom, majoranna,  1 ek. bio kethup ( ha nincs: 1 ek. paradicsompüré, pici őrölt babérlevél, reszelt citromhéj, nagyon pici édesítő) , 1 ek. mustár, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint csilikrém

összeturmixolom botturmix-szal, Képmegkóstolom, hogy fincsi-e, ha valami hiányzik, pótolom. Pirítóson, kétszersültön isteni Kép.

 

1 szelet kenyérrel  63 kcal

 

 

 

 

BULGUR ZÖLDBORSÓVAL

KépA bulgur durum búzából készült töret, ami a fiatal növényből van kicsépelve. Nagyon fonom, gyenge gabona, és nem tapad össze, mégsem száraz.

 

1 csésze burgur, 1 csésze borsó, 1 szál  sárgarépa, 1 közepes fej hagyma, 2 nagyobb paradicsom, pici olaj, amiben a hagyma megdinsztelődik, só, bors, majoranna, bazsalikom, ízlés szerint csípős paprika, ez kihagyható.  A csésze lehet kisebb-nagyobb, de kb. 2 dl-es jó. Persze attól függ, mekkora a család és főételnek, vagy köretnek fogyasztják.. Ez kb. 3-4 adag.

 

A sárgarépát és a paradicsomokat apróra vágjuk, a hagymát felkockázva a pici olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, és kicsit pároljuk. Ezután beletesszük a répát, ezt is pároljuk kb. 1 percig, megfűszerezzük, felöntjük kb. 2 csésze vízzel és beletesszük a zöldborsót. Összefőzzük, ahogy sűrűsödik kavargatni kell, mert leragadhat, ha kell pótoljuk a vizet, de csak apránként, nehogy aztán híg legyen.

 

Nagyon fincsi egytálételnek, de akár az unott köretek helyett változatosságnak is pompás.

 ZABKORPA KÁSA REGGELIRE, VAGY UZSONNÁRA, VAGY AMIRE CSAK SZERETNÉD      270 kcal

KépEz a ronda, de finom kaja. 3 perc alatt kész.

Felteszek 2,5 dl vizet főni, ebbe 1-2 evőkanál lenmagpelyhet,  darabolt aszalt gyümölcsöket dobálok, csipet sót teszek. Ha elkezd főni, lassan csurgatom bele a zabpelyhet addig, amíg közepesen sűrű lesz ( mint a tejbegríz ) és folyamatosan kavargatom. Kb. 1 percet főzöm és kész.

 

A gyümölcsöktől elég édes lesz, és a csipet só kihozza az ízeket, de finom mézzel megcsorgatva és kakaóporral megszórva is. De ez mér nem túl diétás. Édesség helyett is eheted uzsonnára.

 

 

A zabkorpa nagyon jól karbantartja a koleszterin szintet, ha már magas, akkor minden nap fogyasztva kb. 3 hónap alatt rendezi. Lehet gyümölcsjoghurtba, gyümölcslébe keverni, de elkészíthető sósan is kásának.

 

 

Köleses rakott cukkini      1 adag kb. 388 kcal

Kép

Hozzávalók: 50dk cukkini, 20 dkg köles, 1 nagy fej hagyma, 1 paradicsom, fél db zöldpaprika, 2 kis tejfel,kevés tej,  kb. 3 e.k teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fél dl olaj, só, bors, majoranna, kapor, bazsalikom

 

A kölest megfőzöm, mintha pörkölt lenne: pici olajon megfonnyasztom a fej apróra vágotthagymát, majd ráteszem az apróra kockázott paradicsoto és paprikát, picit párolom, megszórom porpaprikával és felöntöm kb. a kölesnek megfelelő 3-szoros vízzel, beleteszem a kölest, fűszerezem és sűrűre főzöm.

 

Közben elkészítem a besamellt: pici olajon világosra pirítom a lisztet és annyi tejjel öntöm fel, hogy sűrű legyen. Leveszem a tűzről és belekeverem a tejfelt, fűszerezem fehér borssal és jó sok kaporral, sóval.

 

Előveszek egy lapos tűzálló tálast és a besamellel picit átkenem az alját, erre teszem a felkarikázott  hámozatlan cukkiniket (kb fél cm-es vastagra vágom).Az első réteg cukkinire ráteszem a köles felét, és a besamell felét,Képmajd újra cukkini, köles és végül besamell. Kép A tetejét meg lehet szórni sajttal, de nem igazán hiányzik róla. Sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütöm. Kép  

 

A köles az egyetlen lúgosító gabona, ráadásul nagyon finom is és igen változatosan elkészíthető mind főételnek, mind köretnek. Fogyasztása nagyon ajánlott, mert ha valaki hagyományosan táplálkozik ( hús, hús, hús, édesség, finomított cukor, finomított fehér liszt, sajt, kevés gyümölcs és zöldség, üdítő italok, tartósítószeres és adalékanyagos kaják + egy jó adag stressz )  akkor szinte biztos, hogy szüksége van  lúgosításra. Márpedig a savas szervezet tele van salakanyagokkal és nem fog fogyni

 

A köles a gabonafélék közül a legtáplálóbb, teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz! Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen!
Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van. Minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint (kalcium, magnézium, minden fontos nyomelemet, még molibdént is) tartalmaz. Lúgosító t hatása miatt savtúltengésben, reumatizmusban, cukorbajban szenvedőknek gyógyszer. Ideálisan kiegyensúlyozott arányban tartalmaz minden tápanyagot, fehérjét, ásványt, szénhidrátot. Nem hizlal. Adjuk ráknál, daganatnál. A hántolás sem fosztja meg tápértékétől.
A gabonafélék királya, fiatalító szer.

 

Zöldséges tésztasaláta   1 adag 322 kcalKép

Mostanában sok zöldséget kapok a nagybátyámtól, így sok zöldséget eszünk. Tegnap zöldséges tésztát készítettem, ami az egyik kedvenc ételünk. Önálló egytálételként is megállja a helyét, de köretnek is jó. Cukkini és patisszon volt a hűtőben, így ez volt az alap, de elkészíthető más zöldségekkel is.

 

Hozzávalók: 1 db cukkini, 1 db patiszon, 2 nagy fej hagyma, 4-5 paradicsom, kapribogyó ( ettől lesz olaszos íze ) só, fűszerek: friss majoranna(ha van), fehér bors, friss bazsalikom( ha van), vegamix(só nélküli), 30dkg durum ( lehet teljes kiőrlésű tönkölyből is) rövid cső vagy penne tészta, 1 e.k. mustár, e e.k. méz, 2 nagyobb gerezd fokhagyma.

 

Az alapanyagokat megmosom, megtisztítom ( a cukkini héja maradjon rajta), a paradicsomról viszont lehúzom a héját, majd mindent feldarabolok kisebb kockákra. A hagymát nem kell nagyon apróra vágni, ezt világosra pirítom egy pici kis olajon, ebbe beleteszem a zöldségeket a paradicsom nélkül és néhány percig pirítom. Ha üveges ( a kinézete )sózom , majd fűszerezem és ezután teszem bele a feldarabolt paradicsomot,a kapribogyót, összerotyogtatom és teszek bele egy kis vizet, hogy tudjon fedő alatt párolódni.   Kép             

Közben megfőzöm a tésztát.

 
Elkészítem a tészta szószát: a mustárt a mézzel jól összekeverem és ebbe nyomom bele a fokhagymát. A közben kifőtt és leszűrt tésztát ezzel keverem össze, majd erre teszem a zöldségragut és óvatosan összeforgatom.                                      

 

 

Kép

 

 A durum tészta ugyan nem kevesebb kalória mint a finomított lisztből készült tészta, de másként dolgozza fel a szervezetünk és nem raktározódik el a hájrétegben. Vagyis nem hízlal. Persze a mértékkel evést a durum tészta fogyasztásakor is ajánlatos betartani, tehát fogyókúránál ezt is számolni kell. Az életmódváltásnál viszont tartsuk észben és cseréljük le örökre a finomított termékeket egészségesekre.

 

                                                    Tepsis újkrumpli Kép

 kb. 280 kcal

 A krumplikat megtíisztítom, majd félbevágom. Beleteszem egy nagyobb tálba, meglocsolom kevés olajjal, megfűszerezem ízlés szerint, mjad jól összeforgatom. Én a következő fűszereket használtam: só, bio vegamix, bors, bazsalikom, majoranna (ha lehet friss) .

Ezután egy kiolajozott tepsibe rendezem sorban és ha nem fér, egymás tetejére . Beleszórok egy nagy fej feldarabolt hagymát és apróra vágott petrezselyem levelet. Ha egymás tetején is vannak a krumplik, akkor közé is. Picit még meglocsolom olajjal, de ezzel bánjunk csínján, nehogy olajos legyen.                                                                      Kép

Alufóliával fedem és kb 40 percet párolódik 180 fokon. A fóliát leveszem,  (előtte megnézem, hogy puha-e) alul meglazítom a krumplikat, ne ragadjanak le és még kicsit pirítom.

Kép 

Finom köretnek is, én csak így szoktam enni salátával. 

 

 

Nem egészséges minden nap húst enni. Sok betegséget meg lehet előzni, vagy a már kialakult betegséget visszafordítani, ha mérsékeljük heti 2 alkalomra, vagy akár teljesen elhagyjuk a hús evését. Tudom, ez sok vitát kelt és azt is tapasztalom, hogy sokan még mindig azt gondolják, hogy a vegetáriánusok ugyanazt eszik, mint a húsevők, csak elhagyják belőle a húst. Ez tényleg eléggé lehangolóan hangzik, ha belegondolok abba, hogy a marhapörkölt uborkasalátával a vegetáriánusnak így azt jelentené, hogy főtt krumpli, vagy tarhonya ubisalival. Közel nem erről van szó. Sokszor hallom azt is, hogy hús nélkül nem lakok jól. Az előbbit nézve, tényleg nem is. De a vegetáriánus étkezés nem erről szól, teljes tápértékű is lehet és bizony nehéz fizikai munkát is lehet vele végezni. Erről persze sokat írhatnék, majd máskor ezt pótolom, most következzen egy igazi vega kaja, amivel jól is lakhatunk, és legalább olyan finom is, mint a hagyományos és még magyaros is.

 

                   Káposztafasírt Kép

 

Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a hagyományos fasírtot, 2, vagy 3 különbség van:

1. hús helyett reszelt káposzta

2. kell bele zabpehely is

3. tepsiben kell kisütni (van aki így szokta a húsosat is), mert így biztosan egyben marad.

Kép

Aki tud fasírtot készíteni, az könnyen elboldogul vele, mindent ugyanígy tegyen, mint a hagyományossal. Fél kg darált káposztához 2-3 marék zabpehely kell ( maréktól is függ, lehet látni, hogy kell-e még). És érdemes a végén sózni, hogy az összedolgozás közben ne eresszen a káposzta túl sok levet. Mehet bele akár 2 tojást is , így jobban összeáll. Nem kell kétségbe esni a formázásnál, óvatosan össze lehet nyomogatni, kicsit lapítani és így bele az olajozott tepsibe, pici olajat lehet a tetejükre is önteni (nagyon óvatosan, ne legyen túl olajos). Ha az egyik oldala megsült, lapos szedővel meg kell forgatni és a másik oldalát is megsütni. Nem kell fóliával letakarni, kb. fél óra alatt kész.

A fenti tepsis krumplival isteni.

 

 

 

Tejszínes tenger gyümölcsei tésztávalKép

 

 

 

 1 szelet hal, egy-egy maroknyi kagylóhús és garnéla rákhús, vaj, fokhagyma, fehér bors, petrezselyemzöld, só, 2 dl főzőtejszín, tészta

 

A halat nagyobb kockákra vágom, sózom, borsozom, majd kevés vajon és fokhagymán megsütöm, majd kiveszem tányérra. Kép

 

Ugyanebben a serpenyőben a rákhúst és a kagylóhúst sózom, borsozom(pici kell)fokhagymával megsütöm ( kb. 3 perc), ha kell, még egy kis vajat teszek bele, ( elbír egy kis erős paprikakrémet is) majd felöntöm a tejszínnel és beforralom, beleforgatom a halat, 1 percig még összerottyan és kész is. Kép  A kifőtt tésztára teszem.

 

 

 Sütőtök krémleves

 

Kép

A tököt meghámozom, kimagvazom és feldarabolom.Kép

Felteszem főni annyi vízbe, hogy kb. 2-3 centire ellepje, majd teszek bele: 1 kis fej darabolt hagymát, sót, fehér borsot és egy mokkás kanálnyi őrölt szerecsendiót. Kép Főzöm 15 percig, ha puhára főtt, összeturmixolom (én botturmixot használok), majd visszateszem a főzőlapra és ha újra felfőtt, öntök bele 1,5 dl tejszínt, amivel csak felrottyantom. A tetejére lehet tenni pirított tökmagot, de e nélkül is nagyon finom.

 

A sütőtök sok egyéb jó tulajdonsága mellett alacsony kalóriatartalma (80 kcal/100gr) miatt mindenféle diétában nagyon jól felhasználható. A népi gyógyászatban máj- vese és bélbetegségek esetén is alkalmazták, magja nagyon egészséges, állítólag a köszvényt is csökkenti. Narancssárga színe árulkodik a sok béta-karotinról, amit a szervezetünkben A- vitaminná alakul át, ezenkívül magas C- és E-vitamin forrás. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlott. A sütőtökben nagyon kedvező a nátrium és a kálium aránya. Magja fehérjékben és esszenciális zsírsavakban gazdag, E,- B1- és B2- vitaminforrás, sok magnéziumot és káliumot tartalmaz.

 

Fűszerei: szerecsendió, vanília, fahéj, gyömbér, kókusz, fehérbors, szójaszósz.

 

 

    Nyers céklasaláta

Hozzávalók: 1 db cékla, 2 kisebb sárgarépa, 2  kisebb alma, 1 fej lilahagyma, csipet só, 2 kanál méz, 1 kis kanál mustár, 1 kanál balzsamecet, 2 kanál citromlé, 1 kanál olíva olaj ( kihagyható fogyókúránál, méregtelenítésnél mindenképpen)   Kép

A céklát, almát és a sárgarépát megmosom, meghámozom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Apróra vágom a hagymát, majd az összes egyéb hozzávalóval összekeverem. Pár órát hagyom állni, de frissen is finom. Ha a hagyma gondot okoz, ki lehet hagyni, de a téli időszakban ajánlatos minél többet enni, mert fantasztikus antibiotikum, megelőzősre kiváló.

Remek méregtelenítő kaja.

 

Mivel most épp nem volt itthon almám, nyár révén cseresznye és meggy szezon van, turmixolt meggyet tettem a salátába, pár órára behűtve istenien átvette a meggy ízt.

 

Folyt.köv......

 

 

 


 


   

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.