Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Moxa

2009.02.06

 

A moxibusztio az égetéses gyógymód.

Kép A moxa-kezelés is legalább olyan ősi, mint az akupunktura, és ugyanúgy önálló kezelési ág.  A moxakezelés a Hagyományos Kínai Orvoslás elismert és sokat alkalmazott területe.

 

" Amit a tű nem gyógyít, meggyógyítja a moxa" (kínai mondás)

 

                                              

 

Segíti a Qi és a Vér keringését, és azáltal, hogy erősíti az immunrendszert, a megfelelő pontokon alkalmazva megelőzi a betegségeket.
Régen kitüzesített vaspálcával égettek, ma a leggyakrabban használt anyag a feketeüröm, kezelési módszere sokrétű . Az égési sebekkel járó kezelés a nyugati kultúrterületeken nem használják.

Közvetlen hatását a bőr hőérzékelő idegvégződései közvetítik a gerincvelő felé,  reflexesen a belső szervek megbetegedéseire a hő nem közvetlenül hat, a szervektől távoli pontokon fejti ki hatását. A moxa-kúp és a bőr közé helyezhető valamilyen növényi alátét is, amikor is a növény saját hatóanyagait is a bőrbe jutva még inkább elősegíti a gyógyulási folyamatot.
A moxa kezelés alapvetően feltöltő hatású, tehát minden Qi elégtelenség és a meridiánokban az energia elakadása kórképben használható.
Jó hatással van minden emésztőrendszeri , mozgásszervi problémára, huszonéves korban a nemi működés erősítésére, növeli az ellenálló képességet, gátolja az öregedési folyamatokat, segít megelőzni az agyvérzést, erősíti a fogakat, élesíti a látást, stabilizálja a vérnyomást.
Igen jótékony hatású az immunműködés erősítésére, pl. nyirokcsomó duzzanatok felett végezve vagy kezelt rákbetegek immun erősítésére.Kép
Ellenjavallt kismamáknál, lázas állapotban, fertőző bőrbetegségeknél, gennyes sebek felett, akut magas vérnyomásos krízis állapotban, akut ekcémánál.

 

Tilos moxázni a szemgolyók, a mellbimbók, a herék és a nyúltagy felett.

Viszont különösen ajánlott egészség megőrzésére és ha már megbetegedtünk, a Hideg-Nedves-Szél kórképek esetén.

 

Kép