Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köpölyözés

2009.02.06

 

A köpölyözés gyógymódja

Kép Köpölyözés = vákumkezelés, a lé-és kivezető eljárások közé tartozik. Célja a salakanyagok  eltávolítása a szervezetből, az új egyensúly kialakítása. Kb. 3000 éve használják jótékony hatása miatt Kína, Tibet, India, Egyiptom, Görög, Mezopotámia és Dél-Afrika területén.

A régi időkben a köpölyözésre állati szarv , bambuszpohár szolgált.  A Kínából  iu. 281-ből fennmaradt feljegyzés is igazolja igen régi használatát. A köpölyözést a magyar népi gyógyászat is nagyon régen ismeri, használata országszerte elterjedt volt. Nagy előnye, hogy egyszerű, széles körben alkalmazható, hatása gyors és tartós, mellékhatása nincs, növeli a szervezet ellenálló képességét, kiválóan használható megelőzésre.

Hippokratész szerint a szervezetből a rossz és pangó vér elvezetődik, mind a távoli, mind a mélyebb rétegekből, egyensúlyt hozva létre. A kínai gyógyászat szerint szabaddá teszi az energiapályákat, elvezeti a mérgező energiákat, a salakanyagot, serkenti a vérképző rendszert és helyreállítja a yin-yang egyensúlyt.

A köpölyözés lényege a vákum, mely a bőrön létrehozható. A meleg köpöly a vákum létesítésére hőt használ, a hideg köpöly egy kis szelepen keresztül kiszivattyúzza a levegőt  a csészéből.  Mai formája a gumiköpöly is jól alkalmazható a szépségápolás területén a narancsbőr eltüntetésére, nyirokmasszázsra, a felgyülemlett, pangó nyirok elvezetésére is kiváló eszköz. Csúszásos technikája a nyúvasztás, melyet nagyobb izom felett végeznek. Gyermekeken, idős embereken a villámköpöly alkalmazható.

 

Javasolt:

az akupunktúrás pontokon, a meridiánok mentén

fájdalmak csillapítására, izomduzzanatok csökkentésére,

a bőralatti kötőszövet keringésének javítására,

megfázáskor, influenza, vagy vírusfertőzés esetén,

tüdőgyulladásnál, mellhártyagyulladásnál, hörgőgyulladásnál,

Asztma, bronchitis, szamárköhögés esetén, fejfájás, szédülés kezelésére,

húzódások, izomfájdalmak, ficamok, ízületi fájdalmak kezelésére,

ischias, lumbagó, bordaközi idegfájdalmakra,

gyomorproblémáknál, hasi fájdalmak, székrekedés, hasmenés, hányinger kezelésére

menstruációs fájdalmaknál, bármely más menzesz probléma esetén

Tilos!

szív, nagyerek , tág visszerek, fekélyek, sebek felett,

kismamák hasán

fejen, rosszullét esetén,

száraz, repedezett, kiütéses bőrfelszínen

A kúra 8-10 kezelésből ajánlott mindig figyelembe véve a betegség stádiumát, jellegét. Megelőzésre félévente, évente.